01 ноември 2011

Заклетва


- Од кај ги зема?

- Не знам у маало склопиле некоја прича и излезе добра комбинација - кажа и продолжи да ја гледа како го мота џоинтот.

Она секогаш се нервираше што не и кажуваше кога и како ги прави сите тие негови комбинации и зашто секогаш криеше од неа. Па пичка ли му материна утре вака ќе крие и за други работи си рече во себе и тргна да ја лиже ризлата за да ја залепи.

Чудно си помисли тој, ова мало шмизле што едвај го измкна од Колосеум и ја убеди да проба бонка, сега седеше пред него и срола џоинт каков што тој никогаш не научи. Ризлата наопачки помалку имало хартија така!

Додека ја чекаше да ги истреби сите ебани семки од паклата, затоа што види богати праеле стерилитет му текна на Малиот од маало и се насмеа. Малиот да ти отишол негде исто вака со некое девојче, едно од оние шо дури ни хипстеризам не може да ги опфати ни во својата поширока дефиниција и главно од он како ја раскажувал приказната е дека девојката многу зборела. Лупетала лупетала и на крај коа улетала со муабетот дека од семките се останувало стерилен Малиот нервозно и го земал џоинтот и само и кажал:


Ако беше така мала, ја до сеа не смее дете ни да посвојам!

Се насмеа, присетувајќи се на Малиот, но повторно не и рече ништо. Ја остави да си ја доелаборира матурската тема: ГАНЏА! Додека продолжи да размислува зашто токму неа ја избра пред сите.

Беше по малку и уметничка душа и имаше прекрасен ракопис, кешот не му беше толку битен, ама не му пречеше што знаеше да извади по некоја илјадарка пред журка и да го извади од гомнариите во кои упорно сам се ставаше. Му пречеше страшно што се дружеше со некои откачени момци, кои со прекор ги гледаше секогаш кога ќе се најдеше во нивно присуство. Јеби га си мислеше секогаш, моеш да бидеш откачен, али не мора да си небањат ради тоа!!!
Сексот иако таа изгледаше фантастично не беше којзнае што, чувствуваше нескротлив апетит секогаш кога ќе ја погледнеше, помирисаше, припиеше, но самиот чин, никогаш не ги однесе на тоа некое наредно скалило. Како да им фалеше некој емотивен свич, некоја поврзаност, комуникација. Никогаш и не му било битно, но еве го сега размислуваше за тоа и баш се запраша како и е на неа пак?

- Ти ќе го палиш? – одеднаш го разбуди од мислите. Се сврте кон неа го зема џоинтот и уште еднаш се насмевна велејќи си. Теееј ама влегов у филм, а уште не сум се ни надувал.

Го запали, се наполни добро, испушти и ја погледна убаво и почувствува повторно среќа дека ја има крај себе и лажно се заколна во себе дека никогаш повеќе нема да размислува за овие глупости!

02 октомври 2011

Слобода...


Уште кога и кажа на учителката во 5-то одделение дека не е таа крај на светот и дека има некој над неа и поголем од неа, во воздухот почна да се слути дека ова копиле без респект ќе направи многу нешта во својот живот.

Беше учен од уште покруто копиле низ дома и живееше со девизата:

I may not be the worst person in the world, but I sure am in top 2 and my dad is gettin' old!

Тука некаде блиску од каде што беше пркнат ја проба првата цигара, пиво и вотка, првиот џоинт сепак го остави за со другарите од школо, олеснителна околност беше што набрзо отворија и кладилница, па не мораше многу да се „мачи“ за да се навлече и на овој порок. Во тоа време веќе играше апарати, а ја наслутуваше и магијата на тоа ебено тркало рулетот. Ваков магнет за пороци едноставно требаше да се држи подалеку од се живо.

На 20 години должеше пари и каде што требаше и каде што не, златното ланче од матурската, новиот мобилен телефон, едноставно беа само конвертибилни решенија за моменталните сатисфакции кои си ги приредуваше

И полека стануваше јасно дека ова копиле ќе оди доле, ама беше решен да го повлече целиот свет со него заедно. Од необјаснива причина беше и магнет за девојките, убави и паметни сите оние девојки за кои, дечките сонуваа, ова гадно копиле едноставно ги вртеше околу малиот прст. Веројатно беше оној мајчин инстикт кој ги наведуваше дека ова ѓубре од човек ќе се промени токму за нив. Боже колку само се лажеа...

Константно како да беше заробен во некој концентричен круг на мизерија, што само го поткопуваше уште толку чувството дека е сам на светот и таков треба да остане.

И сега седеше по бог знае кој пат со накитена црна 17-ка и чекаше да му се јави Весна. Слатко девојче кое беше симпатија на цело маало. Сепак дали ќе крене или не беше круцијално дали ќе се падне десен орфан за барем да ги врати парите со кои излезе. Она што најмногу го нервираше беше кога ќе му удреше бројка и ќе излезеше и ќе се истркалаше накај нулата. НУЛА и на екран и во џеб, кутија цигари и оној беззабен клошар Сале, што никогаш не излегува во град.

Ти се пуши џоинт бе? – го праша.

Да, рече оваа безглава парна машина.

Иди ај купи ризла, му даде 5 денари кои случајно ги најде во горниот десен џеб од јакната. И се сврти накај жената што работи на рулетот и и рече да му направи макијато. Ја запали 150 –тата цигара, кога му заѕвоне телефонот. Си помисли, срање не го изгасив телефонот, еве ја оваа. Згреши...

Тоа беше дилерот од маало, што му рече дека вечер мора да идат во град да ги дадат табелетите што ги земаа претходниот ден од кај Џуџињата. Копиле како што го имаше дадено господ веднаш го скрои планот. Пак ќе биде нервозен, што заради таблетите кои ќе ги носи и продава, што заради парите кои што туку ги загуби. Се врати Сале со ризлата. Само му кажа да оди да го направи џоинтот во WC-то додека го допие кафето. Лажеше, сакаше само да си ги среди мислите и да го скрои планот до крај, но тоа и не беше толку важно.

Го зема последниот дим од цигарата и тргна да излезе од вратата. Срање, пред него стоеа 3 копиљаци од Мичурин. Едно гадно копиле со огромна лузна на десниот образ.

Ја знам таа лузна – си помисли. Му текна и на чашата која му ја исече и неговата рака, кога ја искрши од фацата на овој смрдеж.

Се погледна во лузната од раката и си рече:

Тешко ја вечер у град дека ќе идам - и замавна кон првиот што стоеше пред него, вториот веќе му ја имаше фатено раката и само осети топлина во градите.

Секундите траеа цела вечност, имаше толку многу работи кои не ги направи, за кои требаше да му биде криво, а тој само помисли.

Кај кур е Сале со тој ебан џоинт - ги затвори очите, вдахна најдлабоко колку што можеше и почуствува слобода и љубов како никогаш пред тоа...


23 јули 2011

Честит летен распуст


Зашто бе брат ја да идам, идете ти и Мики!

Стварно, се убаци Пач, јас ја земав вие идете измерете ја!

Абе Пач, знам дека се уфрлив, ако ја зема ко што требаше ќе беа 200 грама и немаше да мораме ебено да ја мериме сега и осетив како ми се стркала капката пот над десната страна од образот.

Боже колку беше само жешко, некојси заебан Јуни, ми се чини дека макијатото го пиев цела вечност, Млечен... Па тоа е бе таму бетонска џунгла, коли пичат, сонце припекува чадорот во ЗОО беше безврска поставен и од пола надоле бев на сонце или не беше до тоа? Мораше ли да ја пробуваме пред да ја мериме, знам дека се преколнував во себе, дури ми се стркала уште една капка пот овој пат на другата страна од образот.

Еве не седиме 4 идиоти со нешто помалку од 200 грама трева, ама сигурно повеќе од 150 (така наводно рекол дилерот) во ранец Саломон оние плавите со жолто големо S. И сега од некоја на Пачот само позната причина, мора да ја измериме за да се знае точно колку срање имаме.

Една реченица пријатели една: Жешче Зајебано!

Епа ќе влечеме шдрепка, рече Фич, отсекогаш бил прагматично копиле ми проструи знам низ главата. Идејата беше на место, а планот брилијантен. Да влезат оние двајца што ќе се паднат во продавничката од спроти и да ги измерат двете топки завиткани во листови од Нова Македонија! Брилијантно!

Шит, реков кога го видов најмалото чкорче што го држев во раката. Протекоа овојпат 2-3 капки низ образите... Тоа е тоа, коцката е фрлена, чкорчето извлечено! Јас требаше да ја дадам едната топка гане, а Пачот втората. Одеднаш се се смири, како во некој шпагети вестерн почнаа да се слушаат само две ѕвечарки што се караат за пленот и камерата почна драмски да менува кадри, де во нас, де во продавницата. Музика од Добар, Грд и Лош...


Добар ден, смрзнато ја поздравив продавачката! Продавачка та си буташе посебна од хартија ставена на вагата позади касата. Се сврти како да сум и пукал од позади грб, не ми се веруваше дека некој може да биде поиспотен од мене. Ууупс!!!

Добар ден кажав пак ќе може ве молам да измериме нешто? - и подголтнав.

И одеднаш среќа, нема проблем бе дечиња дајте, ја зема хартијата со посебна ја стави на фрижидерот и веднаш ги измери нашите- 67 грама и 86.

Е многу изнад 150 грама...!- знам си кажав, но сепак издишав како никогаш дотогаш во знак на олеснување. Откако ми ја подаде назад мојата топка гане се свртев и дадов една од оние насмевки и климање со глава што и го даваш само на учителката до 4-то одделение. Мисијата е успешна уште само да излеземе од продавницата без никој да примети и тоа е тоа...

Камерата овој пат беше само во нас свртена, сакалот беше пукнат за некои 20-30 грама, ама ништо веќе не беше битно, летото ионака беше веќе спасено. Пробавме да глумиме кул и присебност, ама Мики и Фич веќе знаеа дека се е ок и довикуваа се и сешто од кафичот дури им приоѓавме. Честит ебен летен распуст дечки, им кажав кога дојдовме на масата, ај да плаќаме и да се губиме од местово!

Така беше тоа на времето! Вечерта се качивме на Водно на вториот лак на брдцето и ја направивме најголамата „палка“ што може, Пачот имаше читано на Интернет... Пет ебани страници скрипта за како да свиткаш џоинт од 7 ризли! И богами го сролавме и богами и го пушевме таа вечер кога официјално ни почна летниот распуст.

07 јули 2011

Суровата страна на хуморот


Едно е да се раскаже приказна , сосема друго е да се изживее, трето да се преживее... Ебаниот часовник, лека полека го кршеше векот, транзицијата рокаше у велико, пар копиљаци на бизнисмени памтам тоа лето не доручкуваа и по 3 недели, затоа што нивните не им купуваа веспи...

Пафкавме цело маало, у велико, у тоа време и јас пробував да го искалам своето име на скопскиот асфалт како дилер. 150 грама трава чувана у подрум во канта за боја... Не знам дали сте чувале вутра дома и колкаво количество, али се изнад 3 пакли умирисува цела соба, па макар кај и да ја ставиш... И затоа подрумот беше „најлогичниот“ избор... Ах кога ќе ми текне на чудните погледи на комшиите на сите мои симнувања во подрумот :)

Хероинот под мистериозни причини откако изрокаа прилично луѓе низ Скопје, како да го снема неколку години. Еј беше супер, цела генерација се делеше на оние што пробале ганџа и на оние што ќе пробаат.

Ама пуст да е пуст да остане, не за џабе рекле брате jebo hemiju хероинот во наразлични форми си почна у велико пак да се враќа. Кој на фолија, кој у шприц, почнаа помлади дечки да шетаат залижани во косите, успидани, па најуспорени со муабетот еееј каааај сииии бееее!!!

Си почнаа и дечки да си се враќаат на стара љубав из дјетинства, да се враќаат, како на другар кој им се вратил од странство, ма јебеш га коа ќе ми притекне можда и нашето не го биваше преку 10 години секој ден потхед, ама па нивното ич. Одеднаш почнаа во маало да биваат заебанции за кеш, па комбинации, па дружби по двајца по тројца, кој бил знае, кој не, подобро и никогаш да не дознае.

И почнаа еден по еден да слетуваат во позаебани срања, полови болести, па затвори, па смрт и тоа баш кога си мислиш дека ти е најубаво и ќе речеш и тоа е живот, ама јебеш живот со тоа гомно. Секогаш си викав дека ќе ги раскажам тие приказни некогаш, па што сака нека биде, ама ете пусто било пусто нека остане, не се нашло време...

Ама една приказна не можам ми се чини да си ја извадам од главата. Причата за Швеки - беше добар лик, како помал. Не беше дебел, не беше ни слаб, ама го памтам од 5 години кога имавме и игравме фудбал упорно копиле без голем талент, ама добар за у екипа.
Кога си дојдоа годините, ко што им беше генерацијата си зацепаа транс журки. Не ја држевме ептен тогаш дружбата и не знам точно до кај им беше филмот, ја дали дека постара екипа јебеш заглаив на drum&bass и трансот како да го утнавме коа зимаше пак замав. Шала на страна и да сум фан и да не, сум рекол еднаш мора да се отиде на The Gathering со тоа жутите да изѕемѕаме по некоја трака...

Како и да е Швеки ја еба у меѓувреме, ја направија најголемата глупост со уште едно другарче и заглавија у затвор. Е сега затвор баш и не е некое место што е најдругарски расположено особено за деца што меѓу другото и учат факултет...

Швеки никогаш нема да излезе од затвор...

Швеки во затвор ја научи својата последна лекција... Дури месеци подоцна дознав, како Швеки умре во затворот. Направил некоја глупост и заглавил во самица, закачил тешка бронхопнеумонија и во најтешки болки сам, починал во тие ебени 4 посрани ѕида, буквално САМ. И јебеш га и на протести, отидов, баш заради дел од долгот и за него и за Мартин и баш е ебено тешко и касно, ама тоа е.

Сепак, ме теши една мисла, што Швеки во затворот, не паднал, бил газда. На свои дваесет и кусур бил мангупиште што правел добри заебанции и тоа у ќорка. Така една вечер Швеки решиле да заебаат „колега“ албанец. Нашле депил крема и кога заспал овој го испонамачкале по цела фаца.
Можам само да си замислам каква му била фацата на дечкото кога се измил утредента од сабајле и си ја видел без ебано влакно на неа... Нити веѓа, нити трепка... Викаат толку гласно викал што цел затвор дознал за заебанцијата. Како и да е, дознал и Управникот и така Швеки заработил самица, а останатото, останатото е ИСТОРИЈА...

Имаа памтам Cypress Hill еден албум со памфлетче јебеш га ме мрзи сеа да го срчам, ама на памфлетот пишуваше дека за време од 10.000 години на употреба на конопот и марихуаната во човековата историја, ниту еден човек не го изгубил својот живот, како директна или посредна последица на нивната употреба, додека секоја година само од алкохол умираат од 250.000 до 400.000 луѓе, што директно што по сообраќајки и остали заебанции.

Што да се каже на крај осим не го сфаќај животот премногу сериозно, запали џокла и опушти се, заеби хемија и остали срања, поштуј добра екипа, иди на по некое фестивалче и тоа е тоа. И да, никогаш не ги заборавај сите оние добри луѓе по патот...

21 февруари 2011

Фото на денот


Пред се друже фала на фотка, иако не знам точен ник на твитер, заради политика на едно племе во
кое сите сме исти, ги следам сите луѓе што ме следат, така да сега веќе може и таму ДМ да си
разменуваме.

Друго, фала на сапорт и нека тргне соработкава опуштено.

BTW, она гане ли е?


18 февруари 2011

Петочки...


Дао би дупе за миц добре вутре :)))Ај добар викенд ЕКИПОО !!!

16 февруари 2011

И јас сум Холивуд


Едно маст рид штиво за сите нас. Искрено ви посакувам доволно време, да ги искликате и испрочитате сите линкови во текстот, кој искрено ме мрзеше да го преведувам. Уште еднаш фала за братот што ми го прати и што друго да кажам, освен, попуши џоинт - осеќај се лајк а рок стар... И ЈАС СУМ ХОЛИВУД

Sit down, America; this may come as a shock. Sometimes Lady Gaga, among other people in the entertainment industry, gets high. I know, you think you know -- you've heard about that Charlie Sheen and that Lindsay Lohan and their arrests and their rehabs and E! True Hollywood Stories. But get this: Sometimes famous people just smoke a little weed and they don't even develop a substance abuse problem or go to jail. Crazier still, this happens all the time to regular folks as well.

Maybe this isn't revelatory to you, Cheech. The history of pop culture is infused with the herbal aroma of the "Harold and Kumar" franchise, certain green-themed Showtime series, and the Black Crowes' set list. Actor Jack Black has admitted to "an occasional celebratory jay," while Sarah Silverman says, "I have contempt for pretty much every drug other than pot." And Woody Harrelson and Snoop Dogg have practically made second careers of their enthusiasm for it, predilections slyly referenced in such mainstream venues as Martha Stewart's show.

Lately, however, it seems we've reached a new level of openness about a recreational -- and, in most places and circumstances, illegal -- indulgence that lots of people enjoy regularly. Last October, Zach Galifianakis sparked controversy when he lit up a suspicious-looking funny cigarette


on Bill Maher's show to make a point about California's soon-to-be-doomed, marijuana-tolerant Proposition 19. Then in January, Roseanne Barr declared in her new memoir that "Pot is the only drug that should be legal. In fact, it should be mandatory."

But we must really be in high stoner season now. Just last week Kevin Smith candidly praised his "Zack and Miri Make a Porno" star Seth Rogen to MTV, saying, "I got so much from him. He reenergized me in a weird way. I became a stoner because of Seth Rogen." Smith, whose recent weight loss would seem to disprove the popular notion of plus-size potheads, seemed eager to dispel another common perception about them as well, describing Rogen as a "constantly writing [and] productive ... functioning stoner" full of "brilliant ideas." He further stated that, "The moment I start smoking, I start working."

As if to lend support to Smith's testimonial on the productivity-boosting power of pot, on "60 Minutes" Sunday night, the overachieving Lady Gaga stated plainly to Anderson Cooper: "I smoke a lot of pot when I write music. I'm not gonna sugarcoat it for '60 Minutes.' I drink a lot of whiskey and I smoke weed when I write." She added, "I don't do it a lot because it's not good for my voice." Her admission was followed by an inevitable slew of online comments regarding the colorful, not-afraid-to-wear-a-steak-or-two entertainer's obviously weed-muddled brain. "I can tell, Gaga!" wrote a commenter on CNN, while another on PopEater huffed, "Gee who would have guessed that this walking freak show uses drugs?" Dude, if everybody who smoked pot acted like Gaga, a whole lot more people would be making entrances in giant eggs.

Gaga's Sunday evening frankness was at once casual and revelatory, a theme that continued into the night during the Grammys. First, David Letterman cracked about how "Willie Nelson provided the Grammy show snacks," and later, "functioning stoner" Seth Rogen himself joking before presenting an award that "I was backstage getting high with Miley Cyrus." (Cyrus was famously caught on video enjoying some salvia last autumn.)

We turned a corner culturally when, 14 years after Bill Clinton blustered that he tried marijuana in England but "didn't like it" and "didn't inhale," Barack Obama unrepentantly duh-ed, "I inhaled frequently. That was the point." But the willingness of public figures to cop not only to having smoked pot but to still be doing it on a regular basis has in recent months gained a new kind of traction, fueled no doubt in part by challenges to the drug laws, loosening of restrictions on medical marijuana, and a growing body of research on its medicinal effectiveness.

And there remains something ridiculous about not being able to open a magazine or turn on a television without being bombarded with ads for alcohol and prescription drugs, while the government continues to wage a "drug war" on something you can grow in your yard. And consider the fact that the much-joked-about Willie Nelson, age 77, was arrested last November for possession, and a report issued just last week showed that "more people were arrested last year in New York City on charges of marijuana possession than during the entire 19-year period from 1978 to 1996," a rate of about 140 arrests a day. Thanks, Mayor Bloomberg, a man who's stated of his own pot smoking that "You bet I did, and I enjoyed it." I'd hate my city tax dollars to go toward improving the public school system or anything.

While Gaga or Rogen or Smith may believe their high profiles make them relatively low risk for backlash when they discuss their own pot smoking, their admissions nevertheless come with a raft of still deeply embedded cultural taboos -- and potential legal retribution. Maybe speaking up and even joking about their marijuana use won't effect a sea change in the drug laws. But their candor might at least open the door for others to come out of the closet on the subject too, and eliminate some of the stigma and misconceptions about pot smokers. It's not all "Dark Side of the Moon" and Ben & Jerrys binges, you Internet scolds and DEA officials, you. As with many other things in life, it's silly to have so much secrecy and denial attached to something so many people do. As Gaga explained Sunday night, it's not about getting high; it's just about elevating the conversation. "I don't want to encourage kids to do drugs," she said. "But what artists do wrong is they lie, and I don't lie." And you don't have to be an artist to appreciate someone being refreshingly blunt.

И да, пушам „само’ два пати годишно, кога ми е роденден и кога не ми е!!!